Pokorny Lia és Ötvös András színművészek improvizatív előadását a „Válótársas” címmel tekinthetik meg az érdeklődők a művelődési központ színháztermében. Gönczi Dorka válási mediátor és Varga Zsolt párkapcsolati kommunikációs szakember kérései alapján prezentálták a házaspárok leggyakrabban előforduló konfliktushelyzeteit.

Az improvizációs színház egyediségét és szépségét az adja, hogy minden előadás különleges. A témában jártas szakemberek adják meg a színészeknek a karaktereket és a történet alapját. Ez alkalommal azt mutatták be a közönségnek, hogy a válást nem kell éveken át tartó küzdelmekkel járó folyamatként ábrázolni, hanem hogyan lehet viszonylag konszolidált módon lebonyolítani. Ebben a folyamatban kulcsszerepet játszott a humor, az önirónia, a beszélgetés és a hatékony kommunikáció. A színészek remekül szórakoztatták a közönséget, miközben az előadásban bemutatott tipikus hibák és tévedések valójában, a valóságban nem mindig tűnnek viccesnek. A nézők könnyedén azonosulhattak a szereplők érzéseivel, értették a vicces és kényelmetlen helyzeteket, valamint a csend és ordítozás drámaiságát.

Akik tapasztalatokat szereztek a válásról vagy párkapcsolati konfliktusokról, jól ismerik a kétségbeesés, csalódottság, düh, elkeseredettség, félelem és fájdalom negatív érzéseit. A feszültséget ilyenkor kordában tartani rendkívül nehéz, különösen, hogy a krízisben lévő párok gyakran nem látják át objektíven a problémájukat, ehhez pedig szakemberre van szükség (esetünkben akár kettőre). A mediáció módszere, melyet ne tévesszünk össze a meditációval, segíthet nekik.

Párkapcsolatainkban már sokan tapasztaltuk hasonlóan ironikus vagy drámai jeleneteket, ahogy a közönség reakciói is mutatták. A konfliktusok nem meglepők, hiszen sok tulajdonságunk különböző, nők és férfiak pedig nagyban eltérnek egymástól. A szakemberek humorral magyarázták ezeket a különbségeket, amelyek miatt másképp látjuk a világot és kapcsolatainkat. Kutatások és tanulmányok eredményeit megosztva rámutattak, hogy mindenki más, és ezt tudatában kell lennünk.

A válás ünneplése talán szokatlan, de a megkönnyebbülés pezsgőbontással nyugodtan járhat együtt. A válási bulik és a boldog „nem” kimondása nálunk még nem elterjedt, de Amerika ebben is előttünk jár. Néhány amerikai színész is tartott már ilyen mediációs térningeket, köztük Dwayne Johnson, napjaink egyik leghíresebb színésze. Ez persze nem jelenti, hogy megúszhatjuk a fájdalmat, és csak a pozitív érzelmek dominálnak egy szakítás után. Nehéz túljutni a sérelmeken, de a humor és a beszélgetés segíthet. A drámák után akár egy ideális kapcsolat is kialakulhat, amire talán sokan gondolnak lehetetlennek, de van rá példa, különösen a közös gyermek(ek) miatt.

Kategóriák: Blog